Vår värld

Inspiration efter säsong

Vi vill dela med oss av vår värld – berätta om nyheter, inspirera till att tänka hållbart och handla efter säsong och tillgång. Kanske hittar du något som du inte visste att vi hade

Läs mer (pdf)

Här fiskas räkorna

I Sverige älskar vi våra färska räkor, framförallt under sommaren då efterfrågan också ökar. De svenska räkorna fiskas i Skagerak och Kattegatt. Kalla och djupa vatten är den bästa miljön för Nordhavsräkan, här får de växa långsamt vilket bidrar till en hög kvalitet, den låga temperaturen gör dessutom nivåerna av bakterier och parasiter lägre. Skageraks generella djup är 200 till 300 meter, men Kattegatt är betydligt grundare med ett djup på cirka 50 meter och många gånger betydligt grundare än så. När vattnen blir varmare under sommaren blir därför norska
räkor ett utmärkt alternativ.

HÄR FISKAS RÄKORNA
De djupa och Norska havet ger en fin räka till dig som inte nödvändigtvis behöver skriva ”Svenska räkor” på menyn. Våra norska räkor kommer vanligtvis från Hitra, Lyngeln och Troika.

Kalv- en del av mjölkproduktionen

För att en ko ska kunna producera mjölk behöver hon kalva en gång per år. För att kallas kalv ska djuret vara mellan 8–12 månader vid slakt, är de yngre kallas de ljus kalv, tidigare känt som gödkalv.

En del av våra svenska kalvar kommer från Larsgården i Öster Vrenninge utanför Sala. Här föder Börje med familj upp kalvarna med hö och mjölk från den egna gården, djuren blir omkring 8 månader gamla.

Kalv från Sverige