Här fiskas räkorna

I Sverige älskar vi våra färska räkor, framförallt under sommaren då efterfrågan också ökar. De svenska räkorna fiskas i Skagerak och Kattegatt. Kalla och djupa vatten är den bästa miljön för Nordhavsräkan, här får de växa långsamt vilket bidrar till en hög kvalitet, den låga temperaturen gör dessutom nivåerna av bakterier och parasiter lägre.

Skageraks generella djup är 200 till 300 meter, men Kattegatt är betydligt grundare med ett djup på cirka 50 meter och många gånger betydligt grundare än så. När vattnen blir varmare under sommaren blir därför norska räkor ett utmärkt alternativ. De djupa och Norska havet ger en fin räka till dig som inte nödvändigtvis behöver skriva ”Svenska räkor” på menyn. Våra norska räkor kommer vanligtvis från Hitra, Lyngeln och Troika.

Färska räkor från auktionen

Vi handlar dagligen räkor från Göteborgs- och Smögens Fiskauktioner. Från Nordnorge köper vi MSC-certifierade räkor direkt från Norska båtar. Att handla upp rätt kvalitet är en viktig del i dagliga arbetet. På auktionerna är vissa båtar mer populära än andra. Det kan handla om fångst- och hanteringsmetoder som att räkan hanteras varsamt, sorteras rätt, kokas och kyls ner snabbt. Räkor på djupa vatten har till exempel en rödare färg. Kvaliteten bedöms på blankhet och färg (se tabell). En blank och riktigt röd räka anses bäst.

Ett mörkt huvud på räkan innebär inte sämre kvalitet. Räkans föda består till största del av plankton, i vissa områden där planktonen är mörkare kan det leda till svart eller grön ton på huvudet, men det är alltså inget som påverkar smak eller kvalitet