Nu smakar krabban som bäst

Även om fisket är tillåtet året runt är säsongen som bäst från september till december. Då är krabban fyllig efter att ha ätit upp sig under våren och sommaren.

Det är en uppskattad tid för det kustnära fisket på västkusten. Krabborna fiskas med små båtar och fångas vanligen med tinor (burar) eller med garn. Trots att fisket är relativt småskaligt spelar det en betydande roll i tillförseln av volym.

Utöver Sverige och Norge kommer en stor del av de krabbor vi äter från Irlands västkust. Tillgången
och kvaliteten här är mer jämn över året, men även den irländska krabban är som bäst under hösten.

Krabban lever på alla typer av bottnar men föredrar sten och berg, de finns i strandnära miljöer och ända ned till 300–400 meters djup. Under vinterhalvåret söker sig de könsmogna krabborna ofta till djupare vatten.

Längs med västkusten har det fiskats krabbor så länge vi kan minnas, och det var inte ovanligt att de duktigaste fiskarna på de små orterna fick namn så som ”Krabbe-Lasse” Skärhamn eller ”Krabbe-Ralf” Fotö.

Köp krabba