De goda räkorna från Strannefjord

En solig dag i mitten av november tog vi oss ut till Björkö i Göteborgs norra skärgård. I det lilla samhället på öns västra sida har MS Strannefjord precis angjort hemmahamnen efter några dagar till sjöss. Vi träffade kapten och ägare Peter Hagberg med sin besättning Hannes och Mattias.
Strannefjord är i första hand en räktrålare och under däck på den 23 meter långa fiskebåten gömmer sig en mindre produktionslinje. Här kan de hålla räkorna väl kylda efter fångst, därefter väntar sortering av storlek och kvalitet före de kokas ombord.

”Det är viktigt för kvaliteten att snabbt kyla ned räkorna och att de kokas så snart det går berättar Peter, hos oss dröjer det inte längre än 30-40 minuter efter fångst till att räkorna är kokta och ligger för nedkylning.”

Arbetsveckan börjar redan lördag kväll då de går ut för vanligt fiske, denna vecka var det mycket kolja i fångsten. Från tisdag till torsdag beger de sig ut för räkfiske i Kattegatt eller Skagerak. De har sina ”ställen” berättar Peter, räkorna trivs på djupa vatten och man hittar de bäst i fördjupningar och hålor på botten. Kattegatt är i regel ganska grunt, omkring 70 meter. med fördjupningar till omkring 150 meter. I Skagerak däremot händer det att Strannefjord trålar räkor på hela 400-500 meters djup. På djupa vatten är räkorna något rödare och generellt lite större vilket ger en kokt räka med fast konsistens och god smak.


Ibland händer det att spännande saker fastnar i nätet, en gammal telefon från första världskriget
eller en stor benbit som visade sig vara ett skulderbladsben från en Vikval är några av bifångsterna. Johan i Hallen & Bergfalk har
ett nära samarbete med Strannefjord och säljer såklart de populära räkorna.