Säsong för skrei

Skreien tillhör världens största torskbestånd. Varje år vandrar närmare en halv miljard könsmogna torskar från de näringsrika vattnen i Barents hav ner till Norges kust för att leka. Fisket pågår mellan januari och april och under den
tiden får vi njuta av glasklar, vit torsk i alla dess former. När skreien har lekt klart runt april återvänder de norrut för att komma tillbaka igen nästa år.

Hållbara tips

När Skreifisket är som störst under februari och mars är tillgången extra god på udda detaljer som torsken har att erbjuda. Rom, kind, tunga, lever och mjölke används såväl på traditionella restauranger som i det asiatiska köket.

KÖP HELA SIDAN! Ett både ekonomiskt och hållbart bra alternativ kan vara att köpa hela torsksidor av skrei från oss som du skär ut själv.

Slag: Likt många andra slag är den fetare och krämigare efter tillagning, utmärkt att panera och fritera.

Rygg: Köttigaste delen med stora fina lameller, utmärkt att ångbaka eller grilla på riktigt hög värme,

Kontrarygg: Ett bra alternativ till ryggen med ungefär samma användningsområde, men inte lika tjock som ryggen.

Stjärt: till en smakrik fiskgryta, eller snabbrimma och steka på till en härlig lunchfisk.