Svenska skaldjur

Hösten kommer med mycket gott, utbudet av ostron ökar och våra svenska skaldjur smakar som bäst.

Säsongen för svensk hummer äntligen här. Våra mest populära humrar skiljer sig åt inte bara i utseende utan också i smak och konsistens.

Så skiljer du på hummern

Säsongen för svensk hummer är äntligen här. Våra populäraste humrar skiljer sig åt inte bara i
utseende utan också i smak och konsistens.

HUMMER FRANKRIKE
[Homarus gammarus]
Den franska hummern känns igen på sin vackert
blåskimrande stjärt. Den tillhör samma art som
sin skandinaviska kusin och växer förhållandevis
långsamt vilket ger ett hårt och kraftigt skal. Köttet är fintrådigt och smakrikt.

HUMMER SKANDINAVISK
[Homarus gammarus]
Den skandinaviska hummern är djupt blåsvart
i färgen, skalet är hårt och köttet är mjällt och fintrådigt med en frisk smak. Den lever längs den
svenska, norska och danska kusten. Smaken kan
skilja sig något beroende på att havsbotten och
därmed födan skiljer sig något mellan våra länder.

HUMMER NORDAMERIKA
[Homarus americanus]
Amerikansk hummer är oliv- till brunskimrande och stjärtplattorna har en tydligt ljusare färg. Den växer snabbare än sina europeiska släktingar och skalet är därför lite mjukare. Köttet är väldigt spänstigt villket gör den amerikanska hummern god att gratinera eller tillaga.

KÖP

Rätt storlek på ostron

Storleken på ostron påverkar ofta deras smak och textur, och olika recept kan kräva olika storlekar för att uppnå bästa resultat.
Nr 3 är vanligast och väger ca 66-85 gram, ju högre siffra desto mindre ostron.

Köp