Argentinsk rödräka

Den argentinska rödräkan (pleoticus mulleri) återfinns i sydvästra Atlanten utanför Argentinas kust. Det som skiljer den från många andra skaldjur är att den har en naturligt röd färg som levande och inte bara efter tillagning. De är populära för sin söta smak och sitt möra kött.

Argentinska rödräkan kan grillas, stekas eller kokas och används gärna till tapas- rätter där räkan får stå i centrum. Fisket är säsongsbaserat och regleras beroende på om det sker kustnära eller på djupt vatten ute till havs. Det kustnära fisket är MSC-certifierat och sker längs Patagoniens kust i vatten som sällan sträcker sig djupare än 100 meter. Huvudsäsongen är mellan november och februari och fisket sker med mindre båtar eller medelstora kylfartyg.

Djuphavsfisket står för ungefär 80 procent av det totala fisket av rödräka, det sker längre ut i Atlanten på djup upp mot 800 meter. Fartygen är stora och är vanligtvis till havs i närmare två veckor. Båtarna har egen produktion ombord och fångsten tas om hand om inom bara några minuter för att paketeras och frysas in.

NYTT
Från april 2025 blir delar av fisket av Argentinska rödräka certifierade enligt MSC (Marine Stewardship Council). Certifieringen omfattar små och medelstora kylfartyg som verkar längs Chubuts kust i Patagonien. Även djuphavsfisket är under utvärdering för att uppnå en MSC-certifieringen. Processen inleddes i början av året och förväntas vara klar under 2025.

Köp argentinsk rödräka