
Iberico
Svart Ibericogris, känd för sin färg och sitt möra kött. Den lever främst i de sydvästra och södra delarna av Spanien. Iberico Cebo och Bellota är två kvalitetsklasser där den största skillnaden är kvaliteten på grisarnas foder och bete, vilket påverkar smak, mörhet och fetthalt.
Bellotagrisen strövar fritt under ekarna och den naturliga födan består av gräs, örter ekollon och rötter. Iberico Cebo får en blandning av spannmål och en avslutande kost av ekollon.

Hamburgare
Dags för hamburgare? Från oss på JHB köper du allt från färdiga löspressade hamburgare av högrev och bringa till smashpuckar eller färs när du vill göra slutjobbet själv.

ECC-fågel
Du har säkert hört talas om ECC – European Chicken Commitment, men vad är det?
I Europa har ett 30-tal djurrätts och djurskyddsorganisationer och däribland svenska Djurens Rätt gått samman och tagit fram ett antal kriterier för bättrekycklingvälfärd inom livsmedelsindustrin.

Anklever från Toque Blanche
All anklever från Toque Blanche är A-klassad, vilket betyder högsta kvalitet med slät och fin konsistens. Uppfödningen sker i södra och sydvästra Frankrike, ankorna har tillgång till utevistelse och blir minst 84 dagar gamla.
Spannmålet djuren får är egenproducerat
på gårdarna och helt fritt från GMO.

Från Kanadas rancher
Vi befinner oss i Alberta i västra Kanada. Här föds djuren upp på familjeägda rancher. Boskapen går fritt på prärierna hela året om och betar gräs fram till slutuppfödningen. Under de sista 120 dagarna får de en mer kontrollerad kost av bland annat korn. Uppfödarna har full kontroll över hela produktionen och följer en respektfull metod där natur och djur får verka i harmoni. Ingen antibiotika- eller hormonbehandling används.
De djur vi handlar med är uteslutande Black Angus av de högsta nivåerna AA eller AAA av Canada Beef Standards. Ett ljust, välmarmorerat och fantastiskt mört kött med jämn kvalitet.

Söderslättsanka från Skåne
Söderslätt ligger söder om landsväg 101 mellan Ystad och Malmö. Området är platt och bördigheten i jorden här anses vara bland de bästa i världen. Den populära gårdsankan föds upp i rymliga stallar med halmbädd där fåglarna kan gå fritt med tillgång till foder och vatten.
Utfodringen sker med ett väl sammansatt och noga utprovat vegetabiliskt foder som till största delen består av vete, men även rapsmjöl, sojamjöl och vitaminer. Uppfödningen är fri från antibiotika.

Kalv- en del av mjölkproduktionen
För att en ko ska kunna producera mjölk behöver hon kalva en gång per år. För att kallas kalv ska djuret vara mellan 8–12 månader vid slakt, är de yngre kallas de ljus kalv, tidigare känt som gödkalv.
En del av våra svenska kalvar kommer från Larsgården i Öster Vrenninge utanför Sala. Här föder Börje med familj upp kalvarna med hö och mjölk från den egna gården, djuren blir omkring 8 månader gamla.

Wagyu från Australien
Westholme är en av världens mest erkända och etablerade producenter av Wagyukött utanför Japan.
Uppfödningen består av så kallad F1 Wagyu där avelstjuren är 100% fullblodswagyu som korsas med den lokala rasen Mitchell, en ras som trivs i norra Australien. Lugna, robusta kor med en stark moderdrift och fina ätegenskaper. Tillsammans ger det riktigt bra förutsättningar till ett fantastiskt gott kött.

Skriv gårdsnamnet på menyn
Att berätta för gästen från vilken gård eller by köttet kommer från är många gånger en betydande detalj och ger en extra dimension till matupplevelsen.

Johans
Våra förädlade charkvaror som bland annat korv och sous vide har sålts vidare som Johan i
Hallen. För att minska risken att blanda ihop det med vårt huvudvarumärke Johan i Hallen & Bergfalk och låta det stå mer för sig själv, uppdaterar vi det nu till Johans – Hantverk, smak & tradition.
Förändringen kommer att ske med start under februari

Gårdsfågel från familjen Mowitz
På Marieströms gård bor familjen Mowitz, känd hos oss som familjen bakom den fina Mowitzfågeln.
Gården ligger vackert alldeles intill Göta älv som strömmar förbi.

Nära gräsbeteskött från Irland
Djuren på Irland består både av traditionella köttraser som Hereford och Angus till magrare kontinentala raser. Köttrasdjur tillsammans med bra förutsättningar och jämnt åldersspann ger ett naturligt smakrikt kött med god marmorering och jämn kvalitet. Och detta på andra sidan Nordsjön. Djuren betar ute året om och hjälper till att bibehålla markhälsan och den biologiska mångfalden.

Färs för flera tillfällen
Färs och färsprodukter har blivit mer populära. Från våra anläggningar producerar vi dagligen en mängd olika färsblandningar och varianter för olika ändamål.
De flesta av våra färser är atmosfäriskt förpackade i tråg. Med denna förpackningstyp får du kvaliteterna från en ovaccad färs, lättarbetad och porös, men med betydligt bättre hållbarhet.

Nattbakat
Med höga elkostnader kan det vara värt att se över hur tillagningen sker. Då är färdig sous vide ett bra alternativ. Att köket är restaurangens mest elintensiva plats kanske inte kommer som någon överraskning. Många energikrävande installationer på liten yta gör att restaurangköket motsvarar närmare 60% av restaurangens hela elanvändning. I köket står själva tillagningen för den största elanvändningen och motsvarar 52%. Med allt högre elpriser kan det alltså vara värt att se över hur man arbetar med tillagningen. Att nattbaka köttet i ugnen kan till exempel äta upp en hel del av förtjänsten även om det är ett väldigt bekvämt sätt att arbeta på.

Svenska får
Dags att ta vara på våra svenska får.
När lammen blir över 1 år kallas de för får. Förr fanns begreppet ungfår, men det används inte längre. På JHB selekterar ut våra får efter kvalitet och vikt, storleken skiljer sig omkring 15 % från lamm.

Säsong för långkok och mustiga grytor
När hösten är på ingång och temperaturen sjunker, är vi många som längtar tillbaka till kraftigare mat. Smakrika grytor och långkok tillhör ofta favoriterna, gärna tillagade med säsongens rotfrukter.

Rådjur – smakupplevelse från södra och mellersta Sverige
Rådjurskött är uppskattat för sin milda viltsmak och fina struktur. Köttet präglas av djurens naturliga diet av örter, blad och skott som ger en ren och unik smak. Våra rådjur lever fritt i skogarna i södra och mellersta Sverige. Jakt på råbock inleds årligen den 16 augusti och pågår till slutet av september, den allmänna jakten pågår mellan 1 oktober till och med januari. Under denna period är det tillåtet att jaga både bockar och hindar (honor), samt kid (ungdjur). Datumen kan variera något beroende på län och lokala bestämmelser.
Tillagning av rådjur handlar mycket om att lyfta fram köttets milda viltsmak och möra struktur. Filé och stek är utmärkta att steka för en fin yta och sedan värma varsamt till 55-60C för en rosa kärna. Krydda gärna med salt, peppar och gärna färska örter som timjan eller rosmarinför att lyfta fram köttets naturliga smak. Långkok på rådjur passar bra för beniga detaljer som bog eller lägg. Bryn köttet och låt det koka långsamt i buljong, vin eller öl tillsammans med rotfrukter, lök och kryddor.

Renar från Norrbottens fjälltrakter
Norrbotten är speciellt känt för sina stora renbetesområden - här bedriver många samebyar renskötsel som en viktig dels av sin försörjning och kultur.

Älgkalv från Norrlands djupa skogar
I Norrlands orörda skogar har älgen idealiska förutsättningar att ströva fritt i sin naturliga miljö.
Jakten på Älgkalv inleddes den 1 september vilket innebär att älgkalvskött finns att tillgå både som färskt och fryst under höstmånaderna.