Musselodling i bohuslän

Regnet hängde i luften på morgonen när vi gav oss av från Göteborgs Fiskhamn. Efter lite mer än en timmes bilfärd norrut tog vi oss via Tjörn till Orust och sedan på små slingriga vägar ut till det lilla kustsamhället Mollösund. Mollösund ligger längst ut på Orusts sydspets och var länge Bohusläns viktigaste fiskelägen, här bedrevs sillfiske redan på 1500-talet.

Vi är här för att besöka Scanfjord, som bedriver ekologisk repodling av blåmusslor längs den Bohuslänska kusten. Musslorna har blivit populära för sin rika kötthalt tillsammans med sin höga och jämna kvalitet. Genom att de odlas på rep som aldrig kommer i kontakt med botten är de dessutom fria från sand och lera som kan förekomma vid bottenskrapade musslor. Musselodlingen tar tillvara på havets möjligheter utan negativ påverkan på havsmiljön. Musslorna äter plankton som frodas i det näringsrika kustvattnet.
Odlingen bidrar med det till att minska övergödningen i de Bohusländska fjordarna.
Eftersom musslorna inte heller kommer i kontakt med botten riskerar de inte att skada eller påverka andra djurarter när det är dags att skörda. Blåmusslorna från Scanfjord är både KRAV-märkta och MSC-certifierade. Sedan hösten 2023 har Bohusläns blåmusslor också en skyddad ursprungsbeteckning likt Kalix löjrom.

SÅ GÅR DET TILL:
Odlingsplatserna väljs alltid med omsorg så att musslorna växer i friskt och strömmande vatten med god näringstillförsel. Odlingen sker på band som sätts ut i ett system av normalt tio parallella bärlinor som bärs upp av bojar. Banden hänger lodrätt med avstånd till varandra som tillåter vattnet att strömma fritt. Från att musslorna börjar leka i mitten av maj har mussellarverna som fäst på banden blivit centimeterstora under hösten. Därefter passerar årstiderna förbi och musslorna skördas från odlingen efter 18-36 månader.

Blåmusslor