Iberico

Svart Ibericogris, känd för sin färg och sitt möra kött. Den lever främst i de sydvästra och södra delarna av Spanien. Iberico Cebo och Bellota är två kvalitetsklasser där den största skillnaden är kvaliteten på grisarnas foder och bete, vilket påverkar smak, mörhet och fetthalt.

Äkta Iberico oavsett klassificering är på grund av sin goda förmåga att lägga på sig intramuskulärt fett, ett fantastiskt mört kött med karaktäristisk smak.

CEBO- Utfodras med spannmål och baljväxter. Uppfödningen med tillgång till utomhusvistelse.

CEBO DE CAMPO- Innebär att djuren rör sig inne och fritt utomhus, fodret består av spannmål och naturlig föda som gräs och örter.

BELLOTTA- Den högsta klassen, djuren lever fritt i ek-och korkekskogar och äter stora mängder ekollon under sin sista tid.

Iberico Bellota

Den svarta Bellotagrisen lever främst i de sydvästra och södra delarna av Spanien. Här strövar de fritt under ekarna, den naturliga födan består av gräs, örter, ekollon och rötter. En tid före slakt blir kosten strikt begränsad
till ekollon.

En Bellotagris måste bestå av minst 75% Iberico och får korsas med max 25% Duroc. Tack vare ras, kost och att grisarna strövar fritt får köttet sin karaktäristiskt kraftiga smak och mörhet.
Bellota betyder för övrigt ekollon, därav namnet på grisen.

Från Guijuelo

Guijuelo Gourmet är en små- skalig producent av färsk och fryst iberico. De finns med sina två gårdar vackert belägna i Guijuelo i provincen Salamanca i västra Spanien. Omgivningen är naturskön och består av stora ekar och korkträd på gröna slätter. Båda gårdarna använder en speciell foderblandning bestående av vete, korn, majs, havre, soja och ekollon. De ligger dessutom bara 30 minuter från slakteriet.

Iberico lagarto

Lagarto är en tunn och långsmal detalj som styckas ut mellan skuldra och rygg på Ibericogrisen. Förr togs de ofta om hand av slaktaren själv, men under senare tid har den vuxit sig mycket populär för sin smak och mörhet.

Läs mer

Iberico sortiment